11 українських міст об’єднає хакатон енергетичної свободи Hack4energy від Greencubator

19-21 червня паралельно в 11 містах України пройде Хакатон енергетичної свободи Hack4energy, вже вдруге цього року організований Українською мережею енергетичних інновацій Greencubator.  Якщо ви не вірите в те, що від громадян щось залежить у "великій енергетиці" - то Hack4energy покликаний на практиці показати, як спільними зусиллями можна справлятися з енергетичними проблемами України: шаленими енергетичними втратами, монополізацією, непрозорістю, імпортом енергії з країни-агресора та іншими викликами.

Hack4energy - це хакатон зі створення технологічних та поведінкових рішень, які дадуть сотням тисяч українських родин можливість економити на енергії, спільно боротися з енергетичною окупацією, стабілізувати енергосистему, знизити тиск енергетики на довкілля та навчитися простими кроками змінювати енергетичні звички та якість життя.

Особливість #Hack4energy - він проходить паралельно в кількох містах зі зв’язком у режимі відеомостів. Завдання - залучити споживачів до боротьби за енергетичну свободу. Цього разу Hack4energy пройде в рамках Європейського тижня сталої енергетики у Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Одесі, Тернополі, Харкові та Чернівцях.

Хакатон?? Не чули! Що це?

Колись IT-шники вирішили в одному слові поєднати тих, хто виходить за межі можливого: в технологіях (хакерів - «білих» хакерів, а не крекерів ) і в людських можливостях (марафонців). Як з’ясувалося, коли в одному місці зібрати довкола вирішення якоїсь проблеми творчих хакерів - то за добу чи дві вони можуть видати оригінальні технологічні рішення. Так народилися хакатони - марафони технічної творчості, зорієнтовані на безліч тем від Facebook-додатків до безпеки громадських активістів чи електронного урядування.

На одному з наших хакатонів, TeslaCamp, народився український енергетичний стартап EcoIs.me, про успіх якого на IndieGoGo ви могли чути не так давно.

П'ять міст, п'ять майдачників, 200 учасників, 18 команд, 48 годин безперервного хакінгу та пошуку рішень та стику енергетики та ІТ - таким був перший Хакатон енергетичної свободи Hack4energy, який відбувся 13-15 березня 2015 року в Києві, Дніпропетровську, Львові, Одесі та Тернополі організований мережею Greencubator за підтримки кола друзів та партнерів. Наступний рубіж - 11 міст!

Залиште це професіоналам! Хай енергетикою займаються президенти, прем’єри і міністри!

Ну так професіонали цим і займалися. Останні 23 роки. Ну і ви бачите результат.

А якщо серйозно - то в українській енергетиці дуже мало роботи зі споживачем (demand side). Навіщо працювати з населенням, якщо можна зайнятися централізованими проектами вартістю в сотні мільйонів гривень?

 

Давайте поглянемо з іншого боку:

  • «енерговатники» в нашому домі - це мільйони пралок, запущених ввечері, на піку навантаження енергосистеми. Вони та інші потужні прилади заставляють вечорами імпортувати електроенергію з Росії - воно нам треба? Чи можна «енерговатника» зробити «енергопатріотом»? Звичайно - просто використовуючи таймер, а ще краще - таймер в парі з трьохзонним лічильником.

  • Змістивши на нічний час запуск всього 2-х мільйонів тих самих пралок, ми можемо не тільки скоротити перетоки енергії з Росії - але й вирішити проблему «нічного провалу» споживання, дуже болючого для атомної енергетики. Без жодного нового блоку чи підстанції.

  • Уявіть собі, як буде прикро тим, хто вклав гроші в утеплення квартири, коли це утеплення зриватимуть для комплексної термомодернізації будинку?  На жаль, без цього не обійдеться - адже «клаптикове» утеплення практично нереально включити в цілісну "шубу" для будинку. Щоб цього уникнути - потрібно спочатку об’єднувати людей. Потрібні не тільки ОСББ - потрібен “Facebook для сусідів”.

  • Купу проблем в енергетиці можна виявити через аналіз даних - які часто фагментарні та несинхронізовані. Невеличке прикарпатське місто Долина змогло з’ясувати, в якій міській школі на вихідних гуляли весілля, просто запровадивши поденну звітність про енергоспоживання. Уявіть собі, що можна зробити, застосувавши big data аналітику на рівні мегаполісу, регіону чи сектора?

  • Досі документи на субсидії подаються в паперовій формі. В 2015 році! There must be an app for that!

  • Навантаження на мережі в Україні досі рахується за моделями 1989 року. 1989! Хто пам’ятає кондиціонер чи мікрохвильову пічку у 1989 році? Чи може бути адекватною ця модель?

  • Ви можете вчити англійську і французьку зі своїм мобільним, можете отримати поради тренера та відстежувати ціни на онлайнових аукціонах, можете керувати своїм рахунком та голосом диктувати смс-ки - але не можете через мобільний отримати поради про енергоефективність свого дому та купити необхідні матеріали та обладання і отримати кредит на них. В 2015-му році.

 

Якщо вас цікавить енергетика, але ви ще сумнівалися, що можете щось зробити в цій наче консервативній сфері - тем безліч! В нас на Hack4energy будуть:

  • Apps4energy - додатки та мобільні рішення для ефективного споживання енергії, співпраці та поведінкових змін в енергетиці

  • Smart4energy - IT-інструменти для ефективного споживання енергії домівками, компаніями та держструктурами

  • Data4energy - гармонізація, обробка, аналіз та візуалізація енергетичних даних для міст, громад, і гравців енергетичного сектору

  • Design4energy - розробка постерів та інших дизайнерських матеріалів, які б залучали до ефективного споживання наших співгромадян, слабко охоплених інтернетом. Так, ми хочемо, щоб бабусі під під’їздом боролися за енергоефективність і мили кістки тим, хто не вимкнув вночі лампочку у вітальні :)

  • Make4energy - ми не забули «залізо»! Робіть апаратні рішення - EcoIs.me це початок дуже крутого тренду в енергетиці 2.0!

  • Energy4people - ми хочемо дати людям енергетичну свободу, а значить, в першу чергу їм потрібні інструменти для вибору! «Відправити у відставку» ЖЕК, зібратися разом для ремонту під’їзду, знайти конкурентного постачальника комунальних послуг, об`єднати людей в енергоефективні спільноти, щоб дихати чистим повітрям, а не викидами ТЕЦ, створити власній бізнес в сфері енергетики - це тільки частина!

 

Ми запрошуємо вас програмувати енергетичну свободу - для себе і для України. І також запрошуємо громади, міста, міністерства і компанії ставити виклики для учасників хакатону Hack4energy - маєте запит на рішення для поведінкових змін в енергетиці - пишіть нам на info@greencubator.info.

А що ви зробили?

Ну не зовсім ми, а учасники першого Hack4energy створювали рішення для розумної енергетики, поведінкових змін та енергоосвіти. Команда з Одеси CatsKnead розробила гру для Android, яка навчає дітей основам розумної генерації та споживання енергію. Дніпропетровці Smart Energy працювали над екосистемою для розумного будинку, яка об’єднує електроприлади для дистанційного керування, економії та контролю споживання електроенергії. Львівський стартап uMuni створив сервісне рішення для моніторингу та аналізу енергоефективності за допомогою даних з лічильників - і вже працює з комунальними будівлями у Львові. Кияни Save energy - save Ukraine (SESU) розробили додаток із лайфхками та порадами для виховання культури енергозбереження у звичайного споживача. Команда із Тернополя Virtual Heat Meter створила віртуальний лічильник тепла, який дозволяє порівняти вартість теплової енергії нарахованої за принципом "за м2" та реальну вартість енергії, яка необхідна за температурних умов довкілля. Було ще багато інших цікавих рішень - і ми сподіваємося що Hack4energy 2 створить ще більше!

А ви хто такі?

Greencubator (www.greencubator.info) — це платформа для поєднання енергетичних талантів, громадська організація, створена у 2009 році з метою просування енергетичної культури, енергоефективності та сталого розвитку. Greencubator реалізує проекти у сфері зеленого підприємництва, освіти, соціальних інновацій та медіа для розвитку сталої енергетики та розумного споживання.

Серед проектів ГО Greencubator — цикл конференцій «Енергоефективні університети», «зелені номери» українських ділових видань, Smart Energy Forum, енергетичні табори EnergyCamp, енергетичні хакатони TeslaCamp, SmartEnergy Hackathon, SunnyDay, школа для журналістів Greencubator Media School та інші заходи. Greencubator потрапив до 10 соціальних інноваторів року за версією "Української правди" та "The Insider".