Хакатон енергетичної свободи у Луцьку. Як це було

Три концепції на всеукраїнський конкурс ідей з енергозбереження в рамках європейських днів енергетичної свободи подавали учасники еко-вікенду у Луцьку. Над ними працювала команда першого на Волині хакатону Hack4energy, що відбувався у Луцьку 19-20-21 червня 2015 року.

"Учасники хакатону - дуже різні люди, які за три дні перетворилися на справжню дружню команду, - розповіла директор з розвитку "Української софтверної компанії" та куратор луцького енергохакатону Олена Ярощук. - Це й екологи, які ще навчаються у місцевих вишах, люди з власними напрацюваннями в сфері екології, дизайнери, журналісти, програмісти та інженери з досвідом роботи, а також працівники місцевих ІТ-компаній. Загалом у хакатоні бере участь 15 людей".

"Хоча ми мали просто курувати процес генерації ідей, концепція настільки захопила, що ми й самі включилися в роботу та працюємо над проектами, - додає директор Луцького ІТ-кластеру Іванна Мартинів.

На початку еко-вікенду Hack4energy луцька команда виробила 12 ідей, які можуть посприяти енергозбереженню в Україні і в Луцьку зокрема. З допомогою київського куратора 1/4 ідей відкинули і протягом суботи, 20 червня, та працювали над розвитком трьох основних концепцій у сферах дизайну та програмного забезпечення.

Проекти Луцької команди:

1. Eco study bin - стилізовані смітники з адаптивним дизайном для дітей, виготовлені з переробленого пластику високої щільності з вмонтованим аудіомодулем, який подає звук у вигляді подяки за викинуте сміття.

2. Pr- кампанія 1с має значення, спрямований на вплив на власників помешкань з автономним регульованим опаленням. Мета: знизити споживання газу під час опалювального сезону. Зовнішня реклама по місту .

3. GreinTech - веб-портал на тематику екологіі та енергозбереження з мапою пунктів утилізації та здачі лампочок, пластику, акумуляторів, макулатури та іншої вторсировини.

21 червня, у неділю, учасники надіслали готові відеопрезентації своїх енергоідей для київського журі. Таким чином, з понад 35 команд зі всієї України у фінал потрапив 21 проект - один із Луцька зокрема. У результаті луцький проект не зайняв призового місця, проте луцькі "хакатонці" не опустили руки: "Ми отримали масу задоволення, гарно попрацювавші у чудовому колективі", - кажуть вони. Планується, що два проекти, результати триденного хакатону, будуть реалізовані на локальному рівні.