Проект EDU-UP: покращення ІТ-освіти у Луцьку

У Луцьку запровадили проект з апгрейду навчальних програм у місцевих ВНЗ відповідно до вимог сучасного ІТ-ринку області. 

Проект “Edu-up” від Луцького ІТ-кластеру має на меті забезпечити кількісне та якісне зростання рівня підготовки випускників ІТ спеціальностей вищих закладів освіти, що здійснюють підготовку фахівців для потреб ІТ-галузі. Серед запропонованих учасниками ІТ-кластеру ініціатив – розробка спецкурсів для зацікавлених, під час яких студенти зустрічалися б з ІТ-практиками. 

Зокрема, у результаті зустрічі-обговорення з представниками ЛНТУ та СНУ ім. Лесі Українки, що відбулася 2 березня 2015 року, на базі місцевих вишів стартують цикли лекцій від ІТ-спеціалістів для студентів та всіх зацікавлених. Перелік тематик для лекцій уже готовий, наразі формується графік. 

Лекції від ІТ-практиків відбуватимуться щотижня у визначений час у двох університетах міста: СНУта ЛНТУ. Лекції читатимуть спеціалісти ІТ-компаній міста, також даватимуть для студентів практичні завдання. 

Актуальність проекту 

Окрім базових знань, сучасний випускник повинен знати й про актуальні для ринку поняття, яких у навчальних програмах немає. Зокрема, мати необхідні навички з роботи з інтернет-маркетингом. Студенти повинні знати, що таке класична розробка, просування в Інтернеті, копірайтинг, як працювати з Google Analytics. 

Один із засновників Луцького ІТ-кластеру Вадим Махомед зауважує, що наразі є значний розрив між отриманими в університетах знаннями випускників і реальними потребами сучасних роботодавців. Тому навчанням випускників вишів займаються безпосередньо компанії на першому робочому місці. На думку іншого засновника ІТ-кластеру Віктора Левандовського, у Луцьку необхідно зробити “курси ближчими до практики” - оновити навчальну програму в університетах та адаптувати її до вимог ІТ-ринку.

Успішна реалізація проекту суттєво підвищить кількість випускників ІТ-спеціальностей, придатних до виробництва з меншими затратами ресурсів та часу для їх адаптації до робочого процесу.