У Луцьку підбили перші підсумки результатів роботи Луцького ІТ-кластеру

Прес-конференція щодо діяльності Луцького ІТ-кластеру (ЛІТаК) у сфері ІТ-освіти у Луцьку відбулась 28 квітня 2015 року. Луцький ІТ-кластер – це об’єднання компаній, які працюють у сфері інформаційних технологій у Луцьку, та мають на меті популяризувати галузь, сприяти проведенню подій та заходів, пов’язаних з ІТ-сферою, а також покращенню кадрових питань в місті та області, створювати сприятливі умови для розвитку ІТ-бізнесу в області.

 

Заступник Луцького міського голови, керівник ГО «Самопоміч» у Луцьку, Тарас Яковлєв пообіцяв надалі підтримувати діяльність Луцького ІТ-кластеру. Він також зауважив, що під час розробки стратегії розвитку Луцька однією із ключових тем буде розвиток інформаційних технологій та сприяння айтішникам в роботі. Учасникам Луцького ІТ-кластеру дадуть можливість розробити концепцію роботи у цьому напрямку.

 

Під час прес-конференції присутнім розповіли про чотири діючі проекти ЛІТаКа, які вже понад місяць втілюються учасниками Луцького ІТ-кластеру:

 

Освітній проект Eduup, запроваджений спільно з луцькими вишами стартував з березня та спрямований на актуалізацію навчальних програм у ВНЗ. Він полягає в консультаційній допомозі викладачам у питаннях наповнення та модифікації навчальних курсів ІТ- спеціальностей; проведення лекцій для студентів вишів ІТ-спеціалістами Луцька. До проекту наразі долучилися  компанії Ідейл, InternetDevels, DevCompany, Українська Софтверна компанія, IM Expert, Soft West Group. За словами, засновника фірми Ідейл Вадима Махомеда, метою лекцій є інформування студентів про інструменти, які наразі необхідні на ринку для їхньої майбутньої роботи.


Директор Луцького ІТ-кластеру Іванна Мартинів розповіла про те, що наразі в Луцьку діє проект IT-Practice,у рамках якого студенти луцьких вишів мають можливість пройти практику у місцевих ІТ-компаніях.  


У рамках проекту "Я знаю про ІТ" в луцьких школах здійснюються профорієнтаційні роботи в школах.  За сприяння відділу освіти Луцької міської ради  у школах міста тривають зустрічі випускниками 9-11 класів та інформування про професії у сфері ІТ, можливості працевлаштування та навчання на спеціальностях, дотичних до ІТ. Активно до проекту «Я знаю про ІТ» долучилися компанії ІДЕЙЛ, Light Web та InternetDevels. За словами засновника Луцького ІТ-кластеру та фірми InternetDevels Віктора Левандовського, проект має на меті, аби одними з найпопулярніших професій на Волині стали не митники чи економісти, а ІТ-спеціальності.

 

Про проект Robopractica розповів Олег Карпук, який є викладачем щотижневих занять з робототехніки з підлітками. Він продемонстрував робота Lego, програму для якого написав хлопчик 13-річного віку протягом двох занять.

 

Учасники Луцького ІТ-кластеру наголосили, що місцева влада всіляко підтримує популяризацію ІТ-сфери. Так, за сприяння Луцької міськради у місті розмістили борди та сітілайти з девізом «Просто стань програмістом!», що має н аметі привернути увагу молоді та батьків до цієї поки що непопулярної на Волині професії.   

 

Директор Асоціації «ІТ України», радник Міністра освіти й науки України Віктор Валєєв зауважив, що Луцьк демонструє гідний приклад

 

Довідково: Луцький ІТ-кластер – це об’єднання компаній, які працюють у сфері інформаційних технологій у Луцьку, та мають на меті популяризувати галузь, сприяти проведенню подій та заходів, пов’язаних з ІТ-сферою, а також покращенню кадрових питань в місті та області, створювати сприятливі умови для розвитку ІТ-бізнесу в області.